ČLÁNEK

Představujeme týmy 1. ligy

24.11.2022 | redakce

Po roční odmlce, kdy bylo upuštěno od focení týmů z důvodu epidemiologických opatření, tak v letošním ročníku již probíhá pravidelné focení týmů. A jelikož letošní soutěže začaly první ligou, tak tato byla v uplynulém kole kompletně nafocená. A tudíž si můžeme představit jednotlivé týmy první ligy a to v abecedním pořadí. Pod názvy týmů si můžete prohlédnout letošní týmové fotografie.

AGA 24

Jedná se o tým, který je většinou složen z hráčů z Českého Těšína a jeho blízkého okolí. Jedná se zejména o aktivní hráče velkého fotbalu a tímto týmem prošlo nejedno velké jméno. Dříve se jmenoval RC Tradingpředtím ještě, než změnili název na nynější AGA 24. Ale historicky je pravda, že se v soutěžích objevovali hráči tohoto týmu už pod Barny týmem a Restaurace Brandýs. Ale budeme považovat ročník 2011/2012 jako vstup týmu AGA 24 do soutěží KaFuLi. Hned v prvním roce proletěli 4 ligou a čekalo se, kdy se dostanou do ligy první. Každoroční postup znamenal v sezóně 2014/2015 jejich první start v první lize, kde se zatím natrvalo usadili a každým rokem patří mezi to lepší, co tahle soutěž nabízí. Slabost tohoto týmu je to, že se na turnaj občas schází jak švábi na pivo. Proto jsou schopni v soutěži s kýmkoliv prohrát, ale také kohokoliv porazit. Jsou již tradičním účastníkem play off první ligy, kde ale nejlépe skončili na 4 místě a to v několika soutěžních ročnících. Ale letos snad na nějakou medaili dosáhnou, kdy brambor už bylo dost.

AMBRA REAL

Tým s názvem Ambra real evidujeme v našich soutěžích poprvé v ročníku 2017/2018, kdy skončili 2 ve 4 lize a postoupili do ligy třetí. V dalším ročníku 2018/2019 skončili těsně za postupem do druhé ligy a to na třetím místě. A tady v tomto ročníku začal počátek jejích neporazitelnosti. To co se nepovedlo v předešlém ročníku, tak se povedlo v sezóně 2019/2020, kdy třetí ligu vyhráli se 14 vítězstvími a jednou remízou. Další rok se v druhé lize ani pořádně nestihli rozkoukat a tou projeli jak nůž máslem a vše vyhráli a zaslouženě postoupili do ligy první. Letos teda kroutí první sezónu v naší elitní soutěži a v prvním kole si vyzkoušeli, výhru, remízu a prohru. Uvidíme, jestli se jim podaří dostat do letošního play-off hned v prvním ročníku.

BLUES DEVILS

Poprvé tento název evidujeme v ročníku 2011/2012 ve druhé lize, kdy se tým přejmenoval a skončil na 8 místě. V dalším roce se mu povedlo vyhrát druhou ligu a nakouknout do ligy první. První rok mezi elitou byl rozkoukávací a poté se již víceméně pravidelně objevuje na hraně mezi účasti/neúčasti v play off. Nejlepší konečné umístění týmu je 4 místo v sezóně 2015/2016, kdy po boji prohráli s týmem Držáku. Teď už jen vyhlížet, kdy už to cinkne.

DRŽÁCI

Bouřlivý kluci z Karviné. Nevyzpytatelný tým v soutěžích Ka-Fu-Li, který už i dosáhl na titul. Člověk nikdy neví, co od nich má čekat, jak po sportovní tak jiné stránce. V soutěžích se Držáci objevují od ročníku 2005/2006. Výraznější stopa ale přichází až v ročníku 2009/2010 kdy tým vyhrává 2 ligu a postupuje do ligy první. A od sezóny 2010/2011 se pohybuje výhradně v lize první. Prvním jejich šokem bylo druhé místo v ročníku 2013/2014, kdy nečekaně postoupili do finále přes tehdy suverénní Karimpex Strojírny. A od té doby se s nimi počítá jako s černým koněm soutěže. Dovedou nadchnout svou hrou, ale občas připravit i jiné překvapení. Ale v posledních letech jde o nich slyšet zase jen po sportovní stránce. Nejlepšího výsledku dosáhli v sezóně 2019/2020, kdy vyhráli celou soutěž. O to víc bylo překvapení, když v následujícím ročníku skončili shodou výsledku v posledním kole těsně za branou play off. Dále dvakrát skončili druzí a jednou třetí.

DŘEVO TRUST ŠAVLOZUBÉ OVCE

Vstup do soutěží futsalu Karviná můžeme zaznamenat v ročníku 2014/2015, kdy jako většina účastníku první ligy čtvrtou ligu hned vyhrál. Tým je poskládán z hráčů hlavního krajského města z Ostravy. Chtělo by se říci, kde se ty ………. dozvěděly, že se tady hraje futsalová liga J. Poté následoval opět každoroční postup a v sezóně 2017/2018 vstup do naší elitní soutěže. Zatím se jednou objevil v play-off, ale můžeme od nich ještě očekávat velké věci. Vždy se na ně hezký kouká, na jejich fair-play vystupování. Snad nám zachovají přízeň i v dalších letech, třebaže to mají asi největší dálku do našeho města.

FC MÖLNLYCKE

Vstupují do soutěží v ročníku 2008/2009, jako neambiciózní tým, který pro lásku k futsalu se chce poměřovat s ostatními. Když porovnáme tehdejší tým a nynějšího účastníka první ligy, tak snad zůstal původní snad jen jeho zakladatel Michal Musil. Tým prošel značnou proměnou a transformací. Pohyboval se v klidných vodách třetí a čtvrté ligy. Výrazná změna v herním projevu a výsledcích nastala u tohoto týmů v sezóně 2018/2019. Kdy se tým posílil o několik výrazných fotbalistů a hned to šlo znát a znamenalo to postup do druhé ligy. Další rok postup do první ligy a tudíž jejich první loňskou účast. Letos si kroutí druhou sezónu, tým si doplnili některými hráči z týmu Rovers a tak jejich působení v první lize nemusí být pouze „výstřelkem“, což dokládá letošní první kolo 1. ligy. Kdy v omezeném množství získali hned 6 bodů a dokonce si připsali výrazný skalp Frisca.

FCK BANÍČEK

Opět tým, který prošel výraznou proměnou a transformací a z původního týmu zůstal pouze už jako nehrající vedoucí Tomáš Szamszeli. Jinak zde nezůstal kámen na kameni od jejich vstupu do soutěží v sezóně 2008/2009, tehdy třetí ligy a hned postup do ligy druhé. V té době to byl tým, který hrával současně Karvinskou a Havířovskou futsalovou ligu, kdy se následně tento tým usadil v Karviné. Poté následovalo několik let ve druhé lize a v sezóně 2013/2014 postup týmů do první ligy z druhého místa. Do sezóny 2017/2018 se jednalo o průměrný prvoligový tým, který se pohyboval spíše v dolních částech první ligy, v které se trvale usadil. Následně procházel třaskavou transformací a začali se dít věci. Od sezóny 2018/2019 je pravidelným účastníkem závěrečných bojů. Dvakrát se probojovali do finále, kde ale vždy odešli poraženi. Letos opět pomýšlí na mety nejvyšší a chtěli by určitě dosáhnout na pomyslný Olymp.

FRISCO

Když se vysloví Frisco, tak se každému karviňákovi musí vybavit futsalová liga a chuť šampaňského a vítězství. Mnohonásobný vítěz KaFuLi. Přebral korunku krále KaFuLi po zaniklém týmu Darkova, který v soutěžích také dlouhou dobu vládnul. Počátek týmu Frisca se datuje k sezóně 1997/1998, kdy vstoupil do našich soutěží pod názvem Skulina. V době kdy začínal, tak se hrála pouze 1 liga, kdy ročníku 1997/1998 již bylo neúnosných 30 účastníků a tak se od sezóny 1998/1999 musela zřídit i liga druhá, kde byl tým po tehdejším 19 místě přeřazen. Ve stejné sezóně hned ale z druhé ligy postoupili do první, v které jsou tedy od sezóny 1999/2000 nepřetržitě. V sezóně 2004/2005 změnil název na aktuální. V soutěžích se tudíž už pohybuje dlouho a jedná se o jedno z nejstarších týmů soutěže.Prošlo jim mnoho vynikajících fotbalistů a tomu i odpovídají jeho výsledky. Celkem 9 titulů, kdy loňským devátým titulem přeskočili doposud první Darkov s 8 tituly. Dále 1 druhé místo a 5 třetích míst. Impozantní statistika za odehraných 26 ročníku. Podaří se jim letos zaokrouhlit počet titulů na 10? Ve své době dokonce měli i svou fanouškovskou základnu, která je chodila pravidelně na utkání podporovat a vytvářela příjemnou atmosféru na halách. Doufáme, že tým Frisca bude dále psát svou historií a jen tak nezanikne.

FT AZURO KARVINÁ

Tým, jehož počátky v KaFuLi se datují k sezóně 1998/1999. Název tohoto týmů se několikrát změnil (Areta Karviná, Compromis, Boca seniors, LM Steel, FC Zenit compromis, FC Zenit Karviná). Jedná se o tým s dlouhou historií a vždy se pohybuje na hraně druhé a první ligy. Aktuálně je druhým rokem v lize první. Ze zakládajících členů se v týmu pohybuje už jen Pavel Sznapka, který je jeho srdcem. Udržuje tým při životě a udává mu směr. Na výrazný úspěch v první lize tým stále čeká. Snad brzy přijde.

LC REAL

Další z posledních mohykánů. Tým, který je v KaFuLi od její založení v roce 1995. Neznají nic jiného, než hrát v první lize. Tým, ve kterém se prostřídaly dvě rodinné generace. Zakládající členové stále občas někde kopou do kulatého nesmyslu. Aktuálně na soupisce už zůstává pouze Jiří Ochodek a Pavel Szkuta. Místo v tomto týmu se dokonce i dědí. 27 rok je tady Real a snad bude dalších 27 let. Bývalí hráči se přesunuli na lavičku do pozice trenérů. Tento tým se většinou pohyboval ve vyšších patrech tabulky. Jednonásobný mistr ligy, čtyřikrát skončil druhý a dvakrát třetí. Teď už se pouze čeká na titul nové generace Realu. Real je jednou z ikon KaFuLi a jak si drží svou účast v první lize, jako jediný tým, tak si drží i svůj původní název. Real = kluci vždy se srdcem na správném místě.

MABUL – VÝMĚNÍK

Původní název týmu je Olympik, který ale v průběhu času změnil na Grutechm poté SKS Hrčava na aktuální Mabul-Výměník. Ve spojitosti s tímto týmem si každý vybaví osobu Milana Lva. A záda mu stále jistí, občas ještě i z brány, nestárnoucí Robert Taussig. To jsou dvě jména, která neodmyslitelně k tomuto týmu patří. Jedná se o tým, kterým prošel asi největší počet hráčů. Tým většinou na pomezí první a druhé ligy. Několikrát vyhrál druhou ligu a nejlepšího výsledku dosáhl v sezóně 2015/2016, kdy skončil šestý. Ale následující rok po 10 letech první ligu opustil, kterou s pravidelnou nepravidelnosti opouští a vždy se do ní zpět vrací. Tento tým je i pravidelným účastníkem letního poháru, který také v posledním jeho ročníku vyhrál.

ORANJES

Další tým, jehož historie sahá do počátku KaFuLi, který nastoupil již v prvním ročníku a soutěží se v nějaké formě pohybuje již 27 let. Do soutěží vstoupil pod názvem FC Jindřich. V dalším roce už ale hráči nastupují pod názvem FC Lumo Karviná. V sezóně 2000/2001 opouští na nějakou dobu první ligu a v průběhu doby mění název na1. FC Senior a později na Drings after. V této podobě působí do sezóny 2009/2010 ve druhé futsalové lize, kdy ale v tomto ročníku sestupují do ligy třetí. Zde se mění název na tým Oranjes Karviná a začíná se psát novodobá historie. Přichází postupná generační obměna a to začíná mít vliv na herní projev týmu. V sezóně 2012/2013 postupují z 3 místa do druhé ligy a pomalu zase začínají opět vyhlížet ligu první. Návrat zpět se povedl a po druhém místě ve druhé lize se opět objevují v první lize v ročníku 2015/2016. Po dvou letech končí na třetím místě a v sezóně 2019/2020 ve skvělé atmosféře bohužel prohrávají své první finále a končí na druhém místě. No a nyní již vyhlíží první titul pro mistra ligy. Přijde v tomto ročníku?

RON SW GUNNERS

Svou historii začali psát v sezóně 2010/2011, kdy se přihlásili do 4 futsalové ligy, kde se jim hned povedlo postoupit do ligy třetí. Zde strávili dvě sezóny a už se rvali do popředí a v sezóně 2012/2013 postupují z druhého místa do druhé futsalové ligy. Zde také strávili 2 sezóny a poté z prvního místa společně s Oranjes potupují do ligy první. No a v této soutěží hrají od sezóny 2015/2016 nepřetržitě. Nejlepší umístění týmu je ze sezóny 2018/2019, kdy postoupili do play off a skončili na celkovém 6 místě. Letos mají jistě v plánu minimálně vyrovnat nejlepší historické umístění týmu.

TDK HAVÍŘOV

Jedná se o „novější“ tým s dlouholetou historií. Jediný Havířovský účastník v první futsalové lize, který k nám přesídlil právě z vedlejšího města. Začal se postupně začleňovat do týmů, který měl původní název při svém startu v soutěžích Atletico Casper a to v ročníku 2004/2005. Atletico Casper v druhém roce postoupilo z třetí do druhé ligy a v sezóně 2006/2007 postupuje do ligy první a mění název na FC Casper. V ročníku 2010/2011 z posledního místa sestupuje do ligy druhé. Po několika sezónách v druhé lize přichází obměna hráčů, změna názvů týmu na Netspace a postupné doplňování hráčů právě z líhně Havířovské futsalové ligy. V sezóně 2018/2019 dochází ke kompletní obměně původního kádru a s tím spojené změně názvů na TDK Havířov. Tohle sebou přináší druhé místo ve druhé lize a postup do první ligy a prozatímní opuštění Haviřovské futsalové ligy.V první lize jako staronový účastník vydrží pouze dvě sezóny a v ročníku 2021/2022 má sestoupit z předposledního místa. Pro nezájem postupujících týmu z druhé ligy se nabízí možnost zůstat v lize první i pro letošní sezónu. Což je nakonec akceptováno a tým TDK Havířov zůstává v lize první.

VIGO

Původem Atletico, v soutěžích KaFuLi od roku 2004. Od sezóny 2005/2006 již pod názvem Vigo. Se změnou názvu přišel i přesun do druhé ligy a druhé místo v sezóně 2006/2007 a teoretický postup do ligy první. Tým ale zůstává v lize druhé, jelikož se na ligu necítí, což poté dokumentuje jejich sestup do ligy třetí v sezóně 2008/2009. Přichází období stabilizace a 7 let strávených ve třetí lize. Do týmů se začínají pomalu zapracovávat potomci hrajících hráčů a to vyústí po sezóně 2015/2016 v přesun v následující sezóně do ligy druhé, z důvodu nepřihlášení několika týmů. Zapracovávání mladších hráčů vygraduje v sezóně 2018/2019 vítězstvím druhé ligy a opětovná možnost přesunu do první ligy. Na což už tým přistupuje a ve své druhé sezóně postupuje do play off. Což je dosavadní nejlepší výsledek týmu, tedy konečné 8 místo. Překonají ho letos?

YOUNG BOYS

V letošním roce došlo u tohoto týmu ke změně názvu z původního Rovers a k úplné výměně hráčů. Jedná se o de facto nový tým, který navazuje na činnost týmu Rovers, který vstoupil do soutěží v ročníku 2008/2009. Tým se pohyboval do ročníku 2015/2016 výhradně ve třetí a čtvrté lize, kdy se mu povedlo postoupit do ligy druhé. V této působil do sezóny 2019/2020, kde skončil na třetím místě. Následná sezóna se kvůli Covidu neodehrála a do ročníku 2021/2022 se nepřihlásila všechna mužstva a tak byl tým Rovers posunut z třetího místa do první ligy. V té se složitě prosazoval, scházel se v nízkém počtu hráčů a na poslední turnaj se ani nesešel. Měl tudíž sestoupit do ligy druhé. Tým se dohodl na spolupráci s novými hráči, přejmenoval se a přihlásil do druhé ligy. Ale s ohledem na neochotu týmů z druhé ligy startovat v lize první, tak bylo týmu Rovers/Young boys nabídnuto pokračovat v lize první. Nový tým je poskládán z hráčů, kteří už historicky vstoupili do soutěží v ročníku 2006/2007 jako dorost MFK Karviná. Tehdy jako mladíci (15, 16, 17 let) se potýkali s dospělým futsalem a vedli si nadmíru dobře. Během dvou let se dostali z třetí ligy hned do první a udivovali svou hrou, vedenou pod taktovkou trenéra Kročila Čestmíra a maséra Davida Peciny. Následně navázal tým na spolupráci s Karimpexem, který ale ročník 2021/2022 nestihl přihlásit. Že by se jednalo o návrat ztraceného syna? Uvidíme

Krátké zprávy

Přihlášky a startovné

18.10.2023 - Blíží se termín uzavírek přihlášek do KaFuLi. Upozorňujeme na skutečnost, že nestačí odevzdat jen přihlášku, nebo zaplatit jen startovné do 20.10.2023. Kdo nebude mít zaplaceno startovné a současně odevzdanou přihlášku, tak do soutěží nebude zařazen.

Uzavření soupisek letního poháru

11.5.2023 - Upozorňujeme na skutečnost, že zítra je uzávěrka soupisek pro letní pohár 2023. Po tomto datu již nepůjde soupisky doplňovat.

Vyzvednutí rezervace vstupenek na ples

22.2.2023 - Žádáme tímto všechny zájemce o ples, kteří mají rezervováne vstupenky, aby si je vyzvedli v co nejkratší době u Zdeňka Orsága anebo Tomaše Závodného. Děkujeme za spolupráci a spolu jsem silnější

Turnaj 11.02.2023

10.2.2023 - Z důvodu nemoci a zranění hráčů týmu FC Revolution, tak dochází ke kontumaci jejich zápasů ve prospěch soupeřů a pořadí tohoto turnaje je upraveno následovně: 1 utkání - FC Brunu - Tygři; 2 utkání Riviéra KA 4 - FC Bruno; 3 utkání Riviéra KA 4 - Tygři.